top of page

1.

Muziektherapie


Wat is muziektherapie?
Muziek heeft invloed op je stemming, emoties en gedrag. Muziek heeft de kracht om je gemoedstoestand te veranderen of om de huidige emotie er te laten zijn. Muziek brengt ook saamhorigheid wanneer men bijvoorbeeld samen zingt en sommige muziek kan ontspanning brengen tijdens drukke of emotionele periodes. Tevens kan er tijdens het muziek maken geoefend worden met lastige situaties of handelingen waardoor deze in het dagelijks leven beter te behappen zijn.

Kortom, muziektherapie is het gericht inzetten van muziek bij behandeling en biedt (nieuwe) mogelijkheden tot interactie, expressie, verwerking en het doorpakken van problematiek. 
Het is een laagdrempelige behandelvorm; je hoeft geen muziekinstrumenten al te kunnen bespelen of instrumenten te bezitten. Instrumenten en muziekapparatuur worden door Music & Move meegenomen.

 

Music & Move zet twee verschillende therapievormen in tijdens een sessie:

  1. Actieve muziektherapie
    Bij actieve muziektherapie wordt er muziek gespeeld. Dit kan zijn in de vorm van improvisatie (vrij spel), het schrijven van muziek, het leren en uitvoeren van bestaande muziek.

  2. Receptieve muziektherapie
    Bij receptieve muziektherapie wordt er geluisterd naar muziek. Dit kan opgenomen muziek zijn maar ook live muziek die de muziektherapeut op dat moment voor je speelt.

     


En onthoud...muziek is het middel en niet het doel!

Nieuwsgierig of muziektherapie iets voor jou is? Neem een kijkje op Behandeling en duur of
Doelgroepen en doelen.


 

bottom of page